Co možná nevíte o školním stravování

Vážení rodiče, věřte, že není jednoduché sestavit jídelníček, aby byla strava zdravá, pestrá, aby dětem u nás chutnalo a zároveň, abychom dostáli všem předpisům, kontrolám, ale snažíme se co můžeme 😊  


Co možná nevíte o školním stravování

Školní stravování je organizovaná služba, která je dotovaná státem, kde jsou stanovena přesná pravidla. Obecné informace o školním stravování najdeme ve školském zákoně 561/2004, ale hlavně ve vyhlášce 107/2005 o školním stravování. Stát garantuje vyhláškou cenu stravy a také skladbu stravy (spotřební koš). Cena stravy – ve školním stravování je finančně dostupná všem. Strava ve školce se skládá z přesnídávky, obědu, svačiny, nápojů (v rámci dodržení pitného režimu). Rodiče hradí pouze náklady na potraviny. Věcná režie (náklady na energie, topení, vybavení kuchyní, atd.) je hrazena zřizovatelem (obcí). Mzdová režie (platy pracovníků školního stravování) je hrazena státem a je stanovována pouze podle počtu stravovaných děti. Pro názornost - státní příspěvek na hrubou mzdu pro 1 úvazek v naší školní jídelně činí pro 72 dětí (přesnídávka, oběd, svačinka) a 10 dospělých, cca 26 000 Kč měsíčně. Státem  máme také určeny max 2 úvazky pro školní kuchyni (pro kuchařku, pomocný personál a vedoucí).

Dalším předpisem, který řídí provoz školní jídelny, je vyhláška 137/2004, která obsahuje hygienická pravidla, kterými se školní jídelny musí řídit. Bývají tak přísná, že prakticky omezují přípravu určitých jídel, nebo je úplně vylučují (jídla ze syrového masa a syrových vajec). Dále například musí být zvlášť lednice (mrazáky) na maso, zvlášť na vejce, zvlášť na zeleninu. Nástroje (např. nože) na maso musí být označeny a uloženy jinde než nástroje na zeleninu atd. Jídlo musí být od uvaření do 4 hodin vydáno nebo zlikvidováno a po celou dobu udržováno o teplotě mezi 68 – 72 ° C. I při přepravě nesmí teplota uvařeného jídla klesnout pod 60 ° C.

Spotřební koš je vlastně zjednodušení doporučených denních dávek potravin do deseti sledovaných komodit – Maso, Ryby, Mléko, Mléčné výrobky, Tuky, Cukry, Zelenina, Ovoce, Brambory, Luštěniny. Ve spotřebním koši jsou cukry a tuky určeny maximálně (lze snížit), u ostatních je tolerance ± 25 %, množství luštěnin, ovoce a zeleniny lze navýšit i více nad horní hranici tolerance. Poměr spotřeby rostlinných a živočišných tuků činí přibližně 1 : 1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu. 

Podle množství komodit ve spotřebním koši pak musí být sestaven jídelní lístek na jeden měsíc (cca 22 dnů) – kuřecí maso 3x, ryby 2-3x, vepřové maso max. 4x, hovězí a jiné maso 5-6x, bezmasé nesladké jídlo 4x (vč. luštěnin, pokud jsou bez masa), luštěniny 1-2x,sladký pokrm max. 2x. Přílohy k hlavním jídlům - houskový knedlík max. 2x, obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus a pod.) 7x, brambory, bramborová kaše, bramborový knedlík. Polévky se mají preferovat zeleninové 12x, luštěninové 3x, další  4-5x (mléčné, drožďové, rybí..) a vývary umírněně. Spotřební koš se sleduje měsíčně, náklady na potraviny také, ale zde stačí roční nulová bilance.

Vyhláška o školním stravování určuje velikost porce podle věku pro dítě  do 6 let – ½ porce dospělého strávníka, 7-10 let – 0,7 porce dospělého strávníka. V praxi je norma pro dospělého strávníka 100 g masa (váha v syrovém stavu) a cca 200 g přílohy (v uvařeném stavu, dle druhu přílohy). Zařazení do věkové kategorie se provádí od 1. 9. školního roku, v němž dítě dosáhne daného věku, tzn., pokud se dítě narodí např. v červenci, tak vyšší cenu platí již od předešlého září (a dostává i větší porci).

V naší školní jídelně se používají pouze prověřené suroviny od regionální dodavatelů - např. brambory od p. Staňka ze Staré Bělé, čerstvé maso z Řeznictví Patrik Jistebník. Mražené výrobky nakupujeme pouze kuřecí, ryby a zeleninu do polévky a špenát. Polotovary jsou pouze některé obalené mořské ryby. Na výrobu houskových, bramborových knedlíků, bábovek, litých koláčů na plech se nepoužívají směsi, ale pouze suroviny, které se míchají na těsto. Nepoužíváme dochucovadla. Uzeniny-šunku (používáme minimálně) pouze s vyšším obsahem masa.

Většina jídel se připravuje v konvektomatu (velký parní hrnec). Některá jídla na pánvi nebo ve varném kotli. Všechna jídla jsou vařena v "jednom hrnci" tak, aby vyhovovala jak tříletým dětem, tak dospělým. 

Školní jídelna je pravidelně kontrolována pracovníky krajských hygienických stanic a různými veřejnými a státními institucemi, což je zárukou kvality stravování. Např. ČŠI kontroluje dodržování spotřebního koše.

Všechny receptury, které používáme jsou schváleny pro zdravou výživu. K vedení školní jídelny využíváme počítač a speciálního softwaru pro vedení jídelen. Pomocí něho se určí podle počtu přihlášených v jednotlivých kategoriích množství surovin potřebných pro uvaření daného jídla a dále se vypočítá množství jednotlivých položek spotřebního koše. Spotřební koš nám stále splňuje normy stanovené vyhláškou. Pracovnice jídelny se pravidelně vzdělávají v oblasti nových trendů školního stravování.

Školní stravování je součástí školského výchovného systému, učí děti, žáky správným stravovacím návykům a zdravému životnímu stylu.